راهنمای اینترنتی خرید روغن خوراکی
خرید روغن یکی از موارد اصلی در سبد خرید مواد غذایی محسوب میشود. روغن در برابر بیماریها و آسیبهای بیرونی همانند یک جلیقه ضدگلوله عمل کرده و مصرف بهاندازه آن در انعطافپذیری و سبکی بدن تأثیر گزار است. روغن اسیدهای چرب ارگانهای مهم بدن همانند مغز و اعصاب را فراهم کرده و باعث جذب بهتر ویتامینهای محلول در چربی (A، D، E و K) میشود. چربی همانند یک ارتش ذخیره هم عمل کرده و در زمان کاهش قند، مانند یک نیروی پشتیبانی انرژی بدن را تأمین میکند.
خرید روغن یکی از 5 ماده غذایی مهم و در اولویت اول خرید مواد غذایی است و با توجه به حرف و حدیثهای بسیاری که پشت روغنهای موجود در بازار است، نیاز به شناخت این ماده غذایی مفید، کاملا احساس میشود. میدانستید 96%روغن موجود در بازار، انحصاری و وارداتی است؟در این مقاله به معرفی انواع روغن خوراکی همراه با توضیحات و لینک خرید خواهیم پرداخت. شاید خرید روغن بسیار ساده به نظر بیاید اما به شما قول میدهم با خواندن این مقاله نظر شما عوض خواهد شد. با ما همراه باشید.
جدول انواع روغن گیاهی
انواع روغن گیاهی | زیتون | بادام زمینی | روغن کنجد | هسته انگور | نارگیل | کانولا | افتابگردان | سویا | دانه کتان | سبوس برنج | پنبه دانه | پالم | فندوق | گلرنگ | بادام | ذرت | گردو |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
خصوصیات | بیشترین چربی تک اشباح-ضد سرطان-انتی اکسیدان فراوان | بیشترین چربی ت اشباح-دمای دود بالا-مناسب برای سرخ کردن | جذب کم-نقطه جوش بالا-مناسب برای سرخ کردن | چربی مضر بسیار کم-مفید برای ناراحتی های قلبی | جامد در دمای عادی-مناسب برای مصارف موضعی-خوراکی مضر است | امگا 3 بالا-کمترین میزان چربی اشباع | چربی اشباع پایین-ارزان-کاهش کلسترول مضر خون-نقطه دود بالا-مناسب برای سرخ کردن | امگا 3 بالا-طعم خنثی-مناسب برای سرخ کردن | جلوگیرب از سرطان و بیماریهای قلبی-نقطه دود پایین | کاهش کلسترول-مفید برای بیماری قلبی عروقی-تقویت سیستم ایمنی-حاوی ویتامین E | ارزان-ویتامینEبالا-کلسترول ندارد-چربی اشباع بالا | چربی اشباع بسیار بالا-کلسترول بالا-ارزان-مضر | ضد التهاب-درمان زخمهای پوستی-بوی خاص-اسید اوریک بالا-مناسب برای قلب و عروق-برای سرخ کردن مناسب نیست | بهبود قند خون-مفید برای دیابت-طعم خنثی | درمان سرما خوردگی-اب رسانی پوست-ویتامین e-انتی اکسیدان بالا-برای پخت و پز مناسب نیست | ویتاننaوb
مناسب برای سرخ کردن |
lچربی اشباع پایین-سلامت استخان مناسب برای مغز و قلب |
نقطه دود (سانتیگراد) | 216 تا 224 | 227 | 210 | 216 | 217 | 200 | 227 | 232 | 107 | 256 | 2016 | 232 | 220 | 107 تا 160 | 216 | 235 | 204 |
جدول انواع روغن حیوانی
انواع روغن حیوانی | دنبه گوسفند | پیه گاو | ماهی |
---|---|---|---|
خصوصیات | چربی اشباه بسیار بالا-کلسترول بسیار بالا | کاهش فشار خون و کلسترول-دوام بالای در دمای اتاق | امگا 3 بالا-وجود ویتامینD3-مصارف دارویی و درمانی |
نقطه دود | 200 | 200 | 171 |
انواع روغن خوراکی
در بازار دو نوع روغن خوراکی وجود دارد…
1-روغن حیوانی
روغن حیوانی هزاران سال توسط اجداد ما استفادهشده و آنها هم سالمتر بودهاند وهم عمر بیشتری داشتهاند. اما باید توجه داشت روغن حیوانی باعث افزایش کلسترول خون شده و برای اشخاصی که تحرک کمی دارند مناسب نیست. کلاً برای زندگی شهری توصیه نمیشود. اما در صورت ورزشکار بودن و داشتن تحرک زیاد هیچ ضرری نداشته و بسیار مفید هم هست.
بهترین روغنهای حیوانی روغن گوسفند و روغن زرد گاوی است که قیمت بالایی هم دارد. البته روغن ماهی هم بسیار مفید است. اما بیشتر خاصیت تقویتی و دارویی داشته و کمتر برای پختوپز استفاده میشود.
نکته: بههیچعنوان از روغن جامد هیدروژنه استفاده نکنید که حاوی اسیدهای چرب ترانس و قاتل قلب و عروق است. پس از شایعه وجود روغن پالم در روغنهای بازار، تولید این محصول از سر گرفتهشده که همان حکایت از چاله به چاه افتادن است. واضح است که روغن پالم مورد تأیید نیست. اما از روغن هیدروژنه خیلی بهتر است.
نکته: یک سری روغن نیمه جامد در بازار وجود دارد که شبیه به روغن هیدروژنه است. اما با اسیدهای چرب مضر کمتر. توصیه میشود همانند روغن هیدروژنه از این روغنهای نیمه جامد هم استفاده نکنید که مشکوک است. ازنظر قیمت تفاوتی هم با روغنهای مایع بازار ندارد.
مطالعه کنید:راهنمای کامل خرید گوشت ماهی/انواع ماهی جنوب و شمال
2- روغن گیاهی
در بازار روغنهای مایع به دودسته تقسیم میشوند. روغنهای مایع صنعتی که در دو نوع ساده و سرخکردنی هستند و بیشتر بانام روغن آفتابگردان به فروش میرسند. مثل روغن بهار، اویلا، لادن……. دسته دوم روغنهای کاملاً طبیعی مانند روغنزیتون، کنجد…که قیمت بالاتری هم دارند.
1-روغن مایع صنعتی:
این دسته روغنها در مدل ساده که مخصوص پختوپز و مدل سرخکردنی که در مقابل حرارت مقاومت بیشتری دارند در بازار به فروش میرسند. این روغنها از روغن هیدروژنه بهتر هستند و ازنظر قیمت اقتصادی هم هستند. اما با یک حساب سرانگشتی میتوان فهمید که روغن آفتابگردان نیستند!!!!!!!! بگزارید موضوع را یک مقدار باز تر کنیم. اگر هر کیلو تخمه آفتابگردان آنهم باپوست را 20000 تومان در نظر بگیریم که میدانیم قیمت ان بیشتر از اینهاست.
از هر 3 تا 4 کیلو تخم آفتابگردان 1 لیتر روغن آفتابگردان تولید میشود. پس ارزش یک لیتر روغن آفتابگردان در حالت خوشبینانه میشود 60000 تومان. آنهم بدون احتساب هزینه ظرف و هزینه کارگر ….. حال چطور میشود که یک لیتر روغن آفتابگردان صنعتی آنهم بانام و برندهای مشهور، یکپنجم این قیمت است!؟!؟!؟!؟!!. پس یک ریگی به کفش این روغنها وجود دارد. اما واقعیت این است که بسیاری از افراد جامعه قدرت خرید روغنهای حیوانی یا حتی روغنهای گیاهی طبیعی را هم ندارند. پس ازنظر اقتصادی بهترین گزینه محسوب میشود.
2-روغن مایع طبیعی:
این دسته روغنهای مایع بهترین گزینه برای استفاده بوده و کمترین ضرر و بیشترین سود را هم دارند. ازنظر قیمت از روغنهای مایع صنعتی گرانتر و از روغنهای حیوانی ارزانتر هستند. مخصوصاً روغنزیتون که هم ازنظر علمی بهترین است هم بهوضوح نام آن در قران آمده است. (وَالتِّينِ وَالزَّيْتُونِ=قسم به زیتون و انجیر). توجه داشته باشید که این خداست که به زیتون و انجیر قسم میخورد نه انسان عادی.
بهترین این روغنها روغنزیتون، کنجد، بادامزمینی، سبوس برنج، هسته انگور، گردو، ذرت و کانولا است. بهترین روش روغنگیری پرس سرد است که با فشار دانه روغن و بدون هیچ حرارت و ماده افزودنی به دست میاید. در مراحل روغنگیری اغلب روغنهای گیاهی از این روش استفاده میشود.
نکته: روغنزیتون به دو روش تصفیهشده و بکر در بازار وجود دارد که نمونه بکر آن بوی تندتر و خواص بیشتری دارد.
نکته: روغنزیتون مقاومت کمی در برابر حرارت دارد. ازاینرو برای استفاده در سالاد و پختوپز یکی از بهترین گزینهها است.
نکته: روغن کنجد و بادامزمینی مقاومت بالایی در مقابل حرارت دارند. درنتیجه جایگزین خوبی برای روغنهای سرخکردنی صنعتی محسوب میشوند
همچنین مطالعه کنید:خرید اینترنتی بهترین برنج شمال/راهنمای خرید با تضمین کیفیت
نکات مهم در استفاده از روغن
1-اگر روغن دود کرد یعنی بهاصطلاح از نقطه دود گذشته است. این روغن اکسیداسیون شده و سرطانزاست. پس مواظب باشید روغن دود نکند.
2-از یک روغن برای چندین بار سرخ کردن استفاده نکنید. یکی از دلایل مضر بودن غذاهای فست فودی (ساندویچ، فلافل…..) استفاده چندینباره از یک روغن است. هر بار استفاده ترکیبات سمی روغن را افزایش میدهد.
3-به تاریخمصرف روغن توجه کنید. روغنهای مانده همغذا زا بدمزه میکنند هم بهشدت خطرناک هستند. مخصوصاً برای کودکان.
4-از خرید قوطیهای روغن بزرگ خودداری کنید تا روغن زودتر تمامشده تا بتوانید دوباره روغن تازه تهیه کنید.
5-هر روغنی مخصوصاً روغنهای حساس مثل روغنزیتون باید در جای خشک و خنک و دور از نور نگهداری شوند تا عمر روغن بیشتر شده واژ فساد هم جلوگیری شود.