خرید برنج ایرانی اصلی‌ترین بخش مواد غذایی در سفره ایرانی محسوب می‌شود و در کشورمان تقریباً هیچ خانه‌ای را بدون برنج نمی‌توان پیدا کرد. برای ما ایرانیان هیچ برنجی همانند برنج ایرانی نمی‌شود و با توجه به سابقه بد برنجه‌ای خارجی و وجود برنج مصنوعی (پلاستیکی) یا برنج قالبی که از خمیر برنج شکسته و خاک برنج تهیه می‌شود و شایعه وجود نامرغوب‌ترین برنجهای خارجی در بازار ایران و حتی مزارع آلوده که این‌گونه برنج‌ها در آن کشت‌شده و نمی‌توان هیچ نظارتی هم از سوی ما به این مزارع داشت، باز بهترین گزینه خرید برنج ایرانی است.

خرید لاشه برنج ایرانی یا به‌اصطلاح نیم دانه از خرید برنج خارجی مطمئن‌تر و بهتر است. تنوع در نژاد برنج بسیار زیاد داست. اما به‌صورت خلاصه برنج ایرانی به چهار دسته تقسیم می‌شود. در این مقاله به دو شکل برنجهای مختلف را دسته‌بندی می‌کنیم. اول نژادهای برنجهای جهان را تفکیک کرده و بعد به سراغ نژادهای برنج ایرانی همراه با جدول مقایسه و لینک خرید خواهیم رفت با ما در این مقایسه همراه باشید….

برنج تولید شده از خاک و شکسته برنج

 خرید برنج ایرانی به تفکیک برند

روش پخت برنج ایرانی

قبل از هر چیز به‌صورت خلاصه روش طبخ برنج را به شما معرفی کنیم.

1- برنج آبکش:

در این روش برنج را نیم ساعت تا 45 دقیقه در آب خیسانده و بعد بر روی شعله آتش قرار می‌دهند. بعد از جوش آمدن آب، شعله را کم کرده و 10 تا 15 دقیقه برنج با حرارت پایین پخته می‌شود. آن را آبکش کرده و دوباره در قابلمه ریخته بر روی شعله بسیار کم قرار داده و درب قابلمه همراه با دم‌کنی (نوعی پارچه که بر روی درب قابلمه پوشانده می‌شود و مانع بازگشت قطرات بخارآب به برنج می‌شود) را روی آن قرار می‌دهند تا به‌اصطلاح برنج دم بکشد. در این روش دانه‌های برنج از هم کاملاً جدا هستند.

2-برنج دم پخت یا کته:

در این روش همانند روش اول برنج را در آب خیسانده و بر روی شعله گاز قرار می‌دهند تا آب برنج خشک شود و بعد شعله را کم کرده و درب حاوی دم‌کنی را بر روی قابلمه می‌گزارند. در این روش آبکش برنج حذف‌شده و برنج دم کشیده خاصیت چسبندگی بیشتری دارد.
نکته: درروش آبکش برنج خوش‌خوراک‌تر بوده و چهره زیباتری دارد. این روش مناسب برای مجالس و مهمانی‌ها است. ولی به دلیل آبکش کردن خواص و املاح برنج تا حد زیادی از بین می‌رود. اما درروش کته املاح برنج بیشتر حفظ می‌شود.

برنج کته

خرید برنج ایرانی برنج کته

برنج ابکش

خرید برنج ایرانی برنج ابکش

جدول برنجهای ایرانی و خارجی

انواع برنج ایرانیصدریطارمدورگه(پر محصول)برنج پایه کوتاه(چاغ)
نژاد هاشمی،دم‌سیاه،دم‌سفید،دم زرد،دم سرخ،سالاری،حسن سرایی،شاه‌پسند دیلمانی،رشتی،امیری،محلی،موسی،سنگ،اهلمی،حسنی،غریب،محمدی،گرده،بینامخزر،فجر،نعمت،ندا،هراز،شفقلنجان،عنبربویه،چمپا ،فجر،
انواه برنج خارجیهندیتایلندیاسپانیاییایتالیاییچینیامریکایییژاپنی
نام مستعارباسماتیجاسمینبمباارباریوبرنج ممنوعهبرنج وحشیسوشی

انواع برنج

1-برنج دانه سفید (ایرانی)

برنج دانه سفیدبرنج دانه سفید مشهورترین و پرمصرف‌ترین برنج در جهان بوده و مصرف این نوع برنج در ایران هم مقام اول را دارد. این برنج به دو روش دم پخت (کته) و آبکش پخته می‌شود. برنج قهوه‌ای همان برنج با سبوس (الیاف گیاهی پوشیده شده روی دانه برنج) سفید است. برنج قهوه‌ای عطروطعمی متفاوت داشته و در زمان استفاده سفت تر است و زیر دندان هم حس می‌شود. برنج قهوه‌ای را به روش آبکش به‌خوبی می‌توان دم کرد. در کل برنج سفید همان نژاد برنجی است که به برنج ایرانی مشهور بوده و در میان ما ایرانیان طرفداران زیادی هم دارد و خود به چند دسته مختلف تقسیم می‌شود.
نکته: برنج قهوه‌ای کامل‌ترین نوع برنج بوده و به دلیل وجود سبوس خواص بیشتری با خود به همراه دارد اما در ایران نسبت به برنج سفید کم طرفدارتر است. این نوع مصرف برنج بیشتر در کشورهای آسیای شرقی رواج دارد.

خرید برنج ایرانی برنج دانه سفید

انواع برنج ایرانی

معیارهای یک کدبانوی ایرانی برای خرید برنج خوب سه مشخصه قد کشیدن یا به‌اصطلاح (ری کردن)، (خوب دون شدن) یا به هم نچسبیدن دانه‌های برنج و (عطروطعم خوب) است. در بعضی نژادهای برنج ایرانی می‌توان هر سه مورد را دید اما قیمت بالایی داشته و هزینه شمارا بالا می‌برد. اما با چند ترفند ساده و شناخت نژادهای مختلف برنج ایرانی می‌توان هر سه مورد را با هزینه کمتر به دست آورد.
در ادامه به معرفی انواع برنج ایرانی خواهیم پرداخت…

1- برنج صدری

برنج صدری بسیار خوش‌چهره و قد و بالا است و خوب قد می‌کشد. اما عطر و بوی چندانی ندارد. به دلیل داشتن چربی و پروتئین بالا مناسب برای مجالس و رستوران‌ها است و بیشتر در کبابی‌ها استفاده‌شده و با بوی کباب و روغن حیوانی عطروطعم دار می‌شود. خاستگاه اصلی این برنج در استان گیلان است.انواع نژاد برنج صدری میتوان به هاشمی،دم سیاه،دم سقید، دم زرد،دم سرخ، سالاری،حسن سرایی،علی کاظمی (این برنج عطر بسیار خوبی دارد و هیچ برنجی ازنظر عطر به علی کاظمی نمی‌رسد)‌وشاه پسند اشاره کرد.

خرید برنج ایرانی برنج صدری

برنج صدری

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا

2-برنج طارم

دانه‌های برنج طارم کمی کوچک‌تر و چاق‌تر از برنج صدری بوده و تقریباً چربی کمتری دارد. نکته منحصربه‌فرد این برنج دوام آن بعد از پخت است که می‌تواند ساعت‌ها نرم باقی بماند. خاستگاه این برنج استان مازندران است.از انواع نژاد برنج طارم میتوان به دیلمانی،امیری،محلی،موسی،سنگ،اهلمی،حسنی،غریب،محمدی،گرده و بینام اشاره کرد.

خرید برنج ایرانی برنج طارم

برنج طارم

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا

3-برنج دورگه (پر محصول)

این برنج که به زبان علمی به برنج هیبریدی هم مشهور است با علم دورگه گیری یا پیوند زنی از دو یا چند نژاد برنج مرغوب به‌دست‌آمده است. این نژاد برنج‌ها پر محصول تر بوده و بسیار خوب دم کشیده و خوشمزه هم هستند. ولی عطروطعم کمتری نسبت به برنجه‌ای صدری و طارم دارند.خزر،فجر،نعمت،ندا،هراز و شفق اشاره کرد.

خرید برنج ایرانی برنج دو رگه-برنج خزر

برنج دورگه

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا

4-برنج گرد (پایه کوتاه)

این دسته برنج‌ها که به برنج‌های پایه کوتاه هم مشهور هستند و برخلاف تصور اغلب در شمال ایران کشت نمی‌شوند. مثل برنج‌های لنجان اصفهان. برنجهای عنبر بویه و چمپا شادکان و اهواز.

خرید برنج ایرانی برنج پایه کوتاه- برنج گرد-برنج جنوب

برنج گرد جنوب(پایه کوتاه)

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا

انواع برنج جنوب(پایه کوتاه)

لنجان (اصفهان)=طعم خوبی دارد. پخت این برنج احتیاج به مهارت دارد.
عنبر بویه (شادکان، اهواز)=کیفیت بالایی دارد (این برنج در لرستان، اصفهان، خوزستان و فارس هم کشت می‌شود و به چمبا هم مشهور است)
چمپا (شادکان، اهواز)=طعم بسیار خوبی دارد.
فجر (شیراز)=این برنج پر محصول بوده و زیاد قد نمی‌کشد. اگر در شیراز کشت شود عطروطعم خوبی دارد. اما کشت این برنج در زمین‌های شمال محصول خوبی نمی‌دهد. این برنج جزو برنجهای دورگه هم دسته‌بندی می‌شود.

خرید برنج ایرانی در چه فصلی بهتر است (کشت اول یا کشت دوم؟)

برنج کشت اول در فصل بهار کاشته و اواسط تابستان برداشت می‌شود. کشت دوم در آبان ماه انجام می‌شود که برداشته محصول درکشت دوم بیشتر طول می‌کشد. بنا به تجربه کشاورزان، برنج پاییزی به دلیل زمان بیشتر که برای عمل آمدن نیاز دارد و وجود هوای سرد پاییزی، از کیفیت و عطروطعم بهتری برخوردار است. برنج کشت دوم کمیاب‌تر بوده و گران‌تر هم هست.

خرید برنج ایرانی برج چین اول(بهاره)-برنج چین دوم(پاییزه)

خرید برنج ایرانی در چین اول و دوم به چه معناست و چه تأثیری در کیفت برنج دارد؟

در بعضی مناطق بعد از برداشت اول، ساقه باقی‌مانده برنج را دوباره آبیاری کرده یا به حال خود رها می‌کنند تا به روش (دیم) دوباره محصول بدهد که در حالت آبیاری دستی و کود دهی مناسب، برنج باکیفیت خوبی هم عمل میاید. ولی به کیفیت کشت دوم نمی‌رسد. ازاین‌رو کشاورزان بیشتر ترجیح می‌دهند بر روی کشت دوم کار کنند تا چین دوم.

5 نکته در خرید برنج که اگر ندانید سر شما کلاه می‌رود

1-عطر و بوی برنج

در روش سنتی تشخیص عطر برنج، مقداری برنج را در کف دست خود ریخته و در آن می‌دمند. بویی که به مشام می‌رسد میزان عطر برنج را تعیین می‌کند.


نکته: اگر بویی که به مشام می‌رسد شبیه به مواد شیمیایی یا نفت باشد، بدانید که برنج مشکوک و خطرناکی است .

2-تشخیص برنج کهنه از تازه

برنج هر چه تیره‌تر باشد، کهنه‌تر است و در زمان پخت بهتر هم قد می‌کشد. اما برنج تازه خوب ری نمی‌کند و در عوض عطر بیشتری دارد.

برنج کهنه و تازه
نکته: برنج کهنه خشک و سفت است و وزن کمتری هم دارد و درنتیجه در زمان خرید به‌صرفه‌تر است.

3-چند نوع برنج در یک کیسه!!!

در بعضی موارد از سوی فروشندگان شیطنت‌هایی شده و برای سود بیشتر دو یا چند برنج را باهم مخلوط می‌کنند. هر نوع برنج پخت مخصوص به خود را دارد. ازاین‌رو نتیجه نهایی در پخت برنجهای قاتی زیاد نتیجه مطلوبی نیست و به دست آوردن روش پخت آن‌هم بسیار سخت است. البته در مواردی خود کشاورزان از دو نوع برنج به‌صورت هم‌زمان برای کشت استفاده می‌کنند. مثل برنج طارم هاشمی که ترکیبی از بذر دو برنج مرغوب طارم و هاشمی است. این کار باعث می‌شود برنجی ترکیبی با قد و اندازه هاشمی و عطر خوب برنج طارم به دست بیاید.

انواع برنج

نکته: برای تشخیص برنج یکدست از برنج قاتى، مشتی از برنج را در کف دست خود ریخته و با دقت به دانه‌های آن توجه کنید. دانه‌های برنج یکدست، ازنظر رنگ و اندازه و یا حتی سختی و نرمی همانند یکدیگر هستند. این امر نیاز به مقداری مهارت دارد ولی با چند بار تمرین و توجه کار سختی نیست. نکاتی همچون نبود برنج پوک، شکسته یا خردشده و یا کپک برنج را هم در نظر بگیرید. برنج مخلوط عطر متفاوتی هم دارد.

4-میزان چربی طبیعی برنج

این نکته در پخت پایانی و کیفیت دم کردن برنج تأثیر مثبت دارد. هر چه چربی برنج بیشتر باشد دانه‌های آن دون و خوشمزه‌تر است. روش تشخیص آن‌هم ریختن مقداری برنج در کف دست و مالیدن آن با دودست است. میزان چرب شدن پوست دست، میزان چربی برنج را تعیین می‌کند.

چربی برنج

نکته: چربی برنج خواص دارویی زیادی داشته وبرای تهیه لوسیون صورت هم استفاده میشود.

5-حرف آخر را قابلمه میزند

با تمام این روش‌ها بازهم شاید نکاتی وجود داشته باشد که اصلاً به چشم نیاید. مثل دلسوزی کشاورز یا مکان کشت برنج و….. اما بعد از رعایت تمام نکات بالا، بهترین روش برای اطمینان کامل این است که آن را به دست یک کدبانوی ماهر بدهید تا برنج را با یک یا چند روش بپزد. شاید این مهمترین نکته در تشخیص کیفیت نهایی برنج باشد.

برنج در قابلمه
نکته: قبل از خرید عمده برنج مقدار کمی از ان را خریداری کرده و برای چند بار، به روشهای مختلف پخت کنید تا عطر، پخت و خوراک آن کاملاً مشخص شود.
نکته پایانی: برای تهیه برنج خوب از فروشندگان مطمئن و آشنایان خود استفاده کنید که در صد شیطنت‌ها به حداقل برسانید.

2-برنج هندی

دو نوع برنج هندی وجود دارد که در سطح جهانی مشهور هستند.

1-برنج هندی (باسماتی)

این برنج بومی هند و پاکستان است. برنج باسماتی در ایران به برنج هندی مشهور است که دانه‌های بلند و عطروطعم متفاوت آن شاید به ذائقه ایرانی خوش نیاید. اما به دلیل قیمت مناسب جزو برنجهای پرفروش دنیا به شمار می‌رود.

برنج هندی- برنج باسماتی

برنج باسماتی(هندی)

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا
نکته: مدت‌زمان خیساندن این برنج از برنج سفید بیشتر بوده و باید 1 تا 2 ساعت قبل از طبخ در آب خیسانده شود.

2-برنج بنگال (کالیجیرا)

این برنج هم بومی کشور هند است و از برنج باسماتی کوچک‌تر بوده و بعد از برنج باسماتی دومین برنج محبوب هندی‌ها محسوب می‌شود. قیمت آن پایین‌تر بوده و می‌تواند جایگزین برنج باسماتی باشد.

برنج هندی-برنج کالیجرا

برنج کالیجرا(بچه باسماتی)

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا
نکته: برنج کایجیرا به روش آبکش پخته می‌شود و به بچه باسماتی هم مشهور است.

3-برنج تایلندی (جاسمین)

این برنج بومی کشور تایلند بوده و در ایران به همین نام هم مشهور است. این برنج چهره جالب و شیشه‌ای نیمه شفاف داشته و نشاسته بالایی هم دارد. نسبت به برنج ایرانی کمی سنت‌تر بوده و در زیر دندان حس می‌شود. اما بسیار خوب قد می‌کشد یا به‌اصطلاح ری می‌کند و عطر خوش و ملایمی هم دارد. ازاین‌جهت مناسب برای مجالس و مهمانی‌ها است.

برنج جاسمین(تایلندی)

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا

نکته: این برنج قبل از پخت باید شسته شود تا نشاسته خود را آزاد کند.
نکته: برنج تایلندی تا حدی نفاخ است.

3-برنج ژاپنی (سوشی)

این برنج همانند برنج تایلندی نیمه شفاف و سفت است و بعد از پخت چسبندگی بالایی پیدا می‌کند. به‌طوری‌که نخوردن مایعات در کنار این برنج می‌تواند خطرآفرین باشد. برنج ژاپنی بیشتر برای پخت غذای سنتی و مشهور ژاپنی (سوشی) استفاده می‌شود.

برنج ژاپنی- برنج سوشی

برنج ژاپنی(سوشی)

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا

4-برنج اسپانیایی (بُمبا)

این برنج بومی کشور اسپانیا بوده و تقریباً دو برابر برنجهای دیگر آب جذب می‌کند. برنج بُمبا حالت چسبنده نداشته و دانه‌های آن بعد از پخت از هم جدا هستند. برنج بمبا برای پخت غذای سنتی کشور اسپانیا (پایِلا) مورداستفاده قرار می‌گیرد.

برنج اسپانیایی- برنج بمبا

برنج اسپانیایی(بمبا)

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا

5-برنج ایتالیایی (آرباریو)

این برنج بومی کشور ایتالیا بوده و در غذاهای سنتی این کشور پراستفاده است. دانه‌های این برنج تقریباً شبیه به گندم است و نشاسته بسیار زیادی دارد. به‌طوری‌که بعد از پخت کاملاً به هم چسبیده و یک بافت خمیری به برنج پخته‌شده می‌دهد. تقریباً شبیه به شیر برنج خودمان ولی کمی غلیظ‌تر و یکدست‌تر.

برنج ارباریو-برنج ایتالیایی

برنج ارباریو یا ایتالیایی(قهوه ای و سفید)

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا

6-برنج چینی (برنج ممنوعه)

نکته‌ای که این برنج را از دیگر برنج‌ها متمایز می‌کند، رنگ بنفش پررنگ آن است که برای تزئین برنج سفید بسیار مفید است. البته این برنج به‌عنوان یک غذای کامل و مستقل هم استفاده می‌شود. این برنج بومی کشور چین بوده وبه برنج ممنوعه یا برنج سیاه چینی هم مشهور است. بافت این نژاد برنج نرم است و بعد از پخت دانه‌های آن از هم جدا هستند.

برنج چینی-برنج ممنوعه

برنج چینی(برنج ممنوعه)

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا

7-برنج آمریکایی (وحشی)

این برنج بومی کشور امریکا بوده و دانه‌های بلند با بافت محکمی دارد که حتی بعد از پخت هم نیاز به جویدن زیاد دارد. البته این جویدن زیاد به‌نوعی لذت‌بخش است. این برنج به برنج وحشی هم مشهور است.

برنج امریکایی(وحشی)

مشاهده کالا در سایت دیجیکالا

نکته: برنج آمریکایی درواقع برنج نیست و نوعی گیاه بومی امریکایِ جنوبی است. اما بسیار به برنج شبیه است.

[تعداد: 1    میانگین: 1/5]