بهترین برنج ایرانی(10تا از بهترین برنج ایران)
بهترین برنج ایرانی کدام است؟ اصلیترین بخش مواد غذایی در سفره ایرانی برنج است و در کشورمان تقریباً هیچ خانهای را بدون برنج نمیتوان پیدا کرد. عطر خوش برنج صدری و زیبایی چهره در برنج هاشمی همیشه مرا برای خوردن غذا به وجد میاورد.
برنج سفید همان نژاد برنجی است که به برنج ایرانی مشهور است و در میان ما ایرانیان طرفداران زیادی هم دارد و خود به چند دسته مختلف تقسیم میشود.
در این مطلب از سایت اکسیرشاپ انواع برنج را معرفی کرده و درنهایت 10 تا از بهترین برنج ایرانی را همراه با توضیحات و لینک خرید معرفی خواهیم کرد…
جدول بهترین برنج ایرانی و خارجی
انواع برنج ایرانی | صدری | طارم | دورگه (پر محصول) | برنج پایه کوتاه (چاق) |
نژاد | هاشمی، دمسیاه، دمسفید، دم زرد، دم سرخ، سالاری، حسن سرایی، شاهپسند | دیلمانی، رشتی، امیری، محلی، موسی، سنگ، اهلمی، حسنی، غریب، محمدی، گرده، بینام | خزر، فجر، نعمت، ندا، هراز، شفق | لنجان، عنبربویه، چمپا، فجر |
انواع برنج خارجی | هندی | تایلندی | اسپانیایی | ایتالیایی | چینی | امریکای | ژاپنی |
نام مستعار | باسماتی | جاسمین | بمبا | ارباریو | برنج ممنوعه | برنج وحشی | سوشی |
انواع بهترین برنج ایرانی
1- برنج صدری
برنج صدری بسیار خوشچهره است و خوب قد میکشد. اما عطر و بوی چندانی ندارد. به دلیل داشتن چربی و پروتئین بالا مناسب برای مجالس و رستورانها است و بیشتر در کبابیها استفادهشده و با بوی کباب و روغن حیوانی عطروطعم دار میشود.
خاستگاه اصلی این برنج در استان گیلان است. از انواع نژاد برنج صدری میتوان به هاشمی، دمسیاه، دمسفید، دم زرد، دم سرخ، سالاری، حسن سرایی، علی کاظمی و شاهپسند اشاره کرد.
2-برنج طارم
دانههای برنج طارم کمی کوچکتر و چاقتر از برنج صدری هستند و چربی کمتری دارند. نکته منحصربهفرد این برنج دوام آن بعد از پخت است که میتواند ساعتها نرم باقی بماند. خاستگاه این برنج استان مازندران است.
از انواع نژاد برنج طارم میتوان به دیلمانی، امیری، محلی، موسی، سنگ، اهلمی، حسنی، غریب، محمدی، گرده و بینام اشاره کرد.
بیشتر بدانید: بهترین پنیر دنیا(15تا از خوشمزه ترین پنیر بازار)
3-برنج دورگه (پر محصول)
این برنج که به زبان علمی به برنج هیبریدی هم مشهور است با علم دورگه گیری یا پیوند زنی از دو یا چند نژاد برنج مرغوب بهدستآمده است. این نژاد برنجها پر محصول تر بوده و بسیار خوب دم کشیده و خوشمزه هم هستند.
ولی عطروطعم کمتری نسبت به برنجهایی صدری و طارم دارند. از برنجهای دورگه میتوان به نام های خزر، فجر، نعمت، ندا، هراز و شفق اشاره کرد.
4-برنج گرد (پایه کوتاه)
این دسته برنجها که به برنجهای پایه کوتاه هم مشهور هستند و در شمال ایران کشت نمیشوند. مثل برنجهای لنجان اصفهان. برنجهای عنبر بویه و چمپا شادکان و اهواز.
انواع برنج جنوب (پایه کوتاه)
- لنجان (اصفهان):طعم خوبی دارد. پخت این برنج احتیاج به مهارت دارد. پ
- عنبر بویه (شادکان، اهواز):کیفیت بالایی دارد (این برنج در لرستان، اصفهان، خوزستان و فارس هم کشت میشود و به چمبا هم مشهور است)
- چمپا (شادکان، اهواز):طعم بسیار خوبی دارد.
- فجر (شیراز):این برنج پر محصول بوده و زیاد قد نمیکشد. اگر در شیراز کشت شود عطروطعم خوبی دارد. اما کشت این برنج در زمینهای شمال محصول خوبی نمیدهد. این برنج جزو برنجهای دورگه هم دستهبندی میشود.
بیشتر بخانید:بهترین چای کدام است؟(10 برند از بهترین چای دنیا)
بهترین برنج خارجی
1-برنج هندی
دو نوع برنج هندی وجود دارد که در جهان مشهور هستند…
برنج هندی (باسماتی)
این برنج بومی هند و پاکستان است. برنج باسماتی در ایران به برنج هندی مشهور است که شاید دانههای بلند و عطروطعم متفاوت آن به ذائقه ایرانی خوش نیاید. اما به دلیل قیمت مناسب، جزو برنجهای پرفروش دنیا به شمار میرود.
نکته: مدتزمان خیساندن این برنج از برنج سفید بیشتر است و باید 1 تا 2 ساعت قبل از طبخ در آب خیسانده شود.
برنج بنگال (کالیجیرا)
این برنج بومی کشور هند و از برنج باسماتی کوچکتر است و بعد از برنج باسماتی دومین برنج محبوب هندیها محسوب میشود. قیمت این برنج که به بچه باسماتی هم مشهور است، پایینتر است و میتواند جایگزین برنج باسماتی باشد.
نکته: برنج کایجیرا به روش آبکش پخته میشود و به بچه باسماتی هم مشهور است.
2-برنج تایلندی (جاسمین)
این برنج بومی کشور تایلند و در ایران به همین نام هم مشهور است. این برنج چهره جالب و شیشهای نیمه شفاف داشته و نشاسته بالایی هم دارد. نسبت به برنج ایرانی کمی صفتتر است و در زیر دندان حس میشود.
اما بسیار خوب قد میکشد و عطر خوش و ملایمی هم دارد. ازاینجهت مناسب برای مجالس و مهمانیها است.
نکته: این برنج قبل از پخت باید شسته شود تا نشاسته خود را آزاد کند. برنج تایلندی تا حدی نفاخ است.
بیشتر بدانید: بهترین تن ماهی(10 تا از بهترین مارک تن ماهی)
3-برنج ژاپنی (سوشی)
این برنج همانند برنج تایلندی نیمه شفاف و سفت است و بعد از پخت چسبندگی بالایی پیدا میکند. بهطوریکه نخوردن مایعات در کنار این برنج میتواند خطرآفرین باشد. برنج ژاپنی بیشتر برای پخت غذای سنتی و مشهور ژاپنی (سوشی) استفاده میشود.
4-برنج اسپانیایی (بُمبا)
این برنج بومی کشور اسپانیا است و تقریباً دو برابر برنجهای دیگر آب جذب میکند. برنج بُمبا حالت چسبنده نداشته و دانههای آن بعد از پخت از هم جدا هستند. برنج بمبا برای پخت غذای سنتی کشور اسپانیا (پایِلا) مورداستفاده قرار میگیرد.
5-برنج ایتالیایی (آرباریو)
این برنج بومی کشور ایتالیا و در غذاهای سنتی این کشور پراستفاده است. دانههای این برنج تقریباً شبیه به گندم است و نشاسته بسیار زیادی دارد. بهطوریکه بعد از پخت کاملاً به هم چسبیده و یک بافت خمیری به برنج پختهشده میدهد. تقریباً شبیه به شیر برنج خودمان ولی کمی غلیظتر و یکدستتر.
بیشتر بدانید:بهترین قهوه دنیا(8 تا از بهترین نوع قهوه)
6-برنج چینی (برنج ممنوعه)
نکتهای که این برنج را از دیگر برنجها متمایز میکند، رنگ بنفش پررنگ آن است که برای تزئین برنج سفید استفاده میشود. البته این برنج بهعنوان یک غذای کامل و مستقل هم استفاده میشود.
این برنج بومی کشور چین بوده و به برنج ممنوعه یا برنج سیاه چینی هم مشهور است. بافت این نژاد برنج نرم است و بعد از پخت دانههای آن از هم جدا هستند.
7-برنج آمریکایی (وحشی)
این برنج بومی کشور امریکا است و دانههای بلند با بافت محکمی دارد که حتی بعد از پخت هم نیاز به جویدن زیاد دارد. البته این جویدن زیاد بهنوعی لذتبخش است. این برنج به برنج وحشی هم مشهور است.
نکته: برنج آمریکایی درواقع برنج نیست و نوعی گیاه بومی آمریکایِ جنوبی است.
خرید برنج ایرانی در چه فصلی بهتر است (کشت اول یا کشت دوم؟)
برنج کشت اول در فصل بهار کاشته و اواسط تابستان برداشت میشود. کشت دوم در آبان ماه انجام میشود که برداشته محصول درکشت دوم بیشتر طول میکشد. بنا به تجربه کشاورزان، برنج پاییزی به دلیل زمان بیشتر که برای عمل آمدن نیاز دارد و وجود هوای سرد پاییزی، از کیفیت و عطروطعم بهتری برخوردار است. برنج کشت دوم کمیابتر بوده و گرانتر هم هست.
خرید برنج ایرانی در چین اول و دوم به چه معناست و چه تأثیری در کیفت برنج دارد؟
در بعضی مناطق بعد از برداشت اول، ساقه باقیمانده برنج را دوباره آبیاری کرده یا به حال خود رها میکنند تا به روش (دیم) دوباره محصول بدهد که در حالت آبیاری دستی و کود دهی مناسب، برنج باکیفیت خوبی هم عمل میاید. ولی به کیفیت کشت دوم نمیرسد. ازاینرو کشاورزان بیشتر ترجیح میدهند بر روی کشت دوم کار کنند تا چین دوم.
5 نکته در خرید بهترین برنج ایرانی
1-عطر و بوی برنج
در روش سنتی تشخیص عطر برنج، مقداری برنج را در کف دست خود ریخته و در آن میدمند. بویی که به مشام میرسد میزان عطر برنج را تعیین میکند.
نکته: اگر بویی که به مشام میرسد شبیه به مواد شیمیایی یا نفت باشد، بدانید که برنج مشکوک و خطرناکی است.
2-تشخیص برنج کهنه از تازه
برنج هر چه تیرهتر باشد، کهنهتر است و در زمان پخت بهتر هم قد میکشد. اما برنج تازه خوب ری نمیکند و در عوض عطر بیشتری دارد.
نکته: برنج کهنه خشک و سفت است و وزن کمتری هم دارد و درنتیجه در زمان خرید بهصرفهتر است.
3-چند نوع برنج در یک کیسه
در بعضی موارد از سوی فروشندگان شیطنتهایی شده و برای سود بیشتر دو یا چند برنج را باهم مخلوط میکنند. هر نوع برنج پخت مخصوص به خود را دارد. ازاینرو نتیجه نهایی در پخت برنجهای قاتی، زیاد نتیجه مطلوبی نیست و به دست آوردن روش پخت آنهم بسیار سخت است.
البته در مواردی خود کشاورزان از دو نوع برنج بهصورت همزمان برای کشت استفاده میکنند. مثل برنج طارم هاشمی که ترکیبی از بذر دو برنج مرغوب طارم و هاشمی است. این کار باعث میشود برنجی ترکیبی با قد و اندازه هاشمی و عطر خوب برنج طارم به دست بیاید.
نکته: برای تشخیص برنج یکدست از برنج قاتى، مشتی از برنج را در کف دست خود ریخته و با دقت به دانههای آن توجه کنید. دانههای برنج یکدست، ازنظر رنگ و اندازه و یا حتی سختی و نرمی همانند یکدیگر هستند.
4-میزان چربی طبیعی برنج
این نکته در پخت پایانی و کیفیت دم کردن برنج تأثیر مثبت دارد. هر چه چربی برنج بیشتر باشد دانههای آن دون و خوشمزهتر است. روش تشخیص آنهم ریختن مقداری برنج در کف دست و مالیدن آن با دودست است. میزان چرب شدن پوست دست، میزان چربی برنج را تعیین میکند.
نکته: چربی برنج خواص دارویی زیادی داشته و برای تهیه لوسیون صورت هم استفاده میشود.
حرف آخر
با تمام این روشها بازهم شاید نکاتی وجود داشته باشد که اصلاً به چشم نیاید. مثل دلسوزی کشاورز یا مکان کشت برنج و….. اما بعد از رعایت تمام نکات بالا، بهترین روش برای اطمینان کامل این است که آن را به دست یک کدبانوی ماهر بدهید تا برنج را با یک یا چند روش بپزد. شاید این مهمترین نکته در تشخیص کیفیت نهایی برنج باشد.
قبل از خرید عمده برنج مقدار کمی از آن را خریداری کرده و برای چند بار، به روشهای مختلف پخت کنید تا عطر، پخت و خوراک آن کاملاً مشخص شود. برای تهیه برنج خوب از فروشندگان مطمئن و آشنایان خود استفاده کنید که در صد شیطنتها را به حداقل برسانید.
سؤالات پرتکرار:
بهترین نوع برنج برای وعدههای غذایی روزانه چیست؟
برنج سفید دانه بلند یک انتخاب محبوب و همهکاره است. عطروطعم ملایم و بافتی پفدار دارد و بهخوبی در کنار انواع غذاها مانند سیبزمینی سرخکرده، کاری و مخلفات استفاده میشود.
چگونه از چسبیدن برنج به تهدیگ جلوگیری کنم؟
برای جلوگیری از چسبیدن برنج به ته قابلمه، حتماً از قابلمهای با تهدیگ ضخیم و سنگین استفاده کنید که حرارت را بهطور یکنواخت پخش کند. همچنین از هم زدن برنج در حین پخت خودداری کنید، زیرا باعث چسبندگی آن میشود. بعدازاینکه برنج پخت، اجازه دهید چند دقیقه استراحت کند.
بهترین برنج ایرانی-بهترین برنج ایران-بهترین برنج عطری ایرانی-بهترین نوع برنج ایرانی-قیمت بهترین برنج ایرانی-بهترین برنج ایرانی فریدونکنار-بهترین مارک برنج ایرانی-بهترين برنج ايراني-بهترین برنج ایرانی کدومه